Witam wszystkich początkujących!

Zaczynasz swoją przygodę z NHN? Nie wiesz jak radzić sobie na co dzień? Zajrzyj tutaj i porozmawiaj z rodzicami w podobnej sytuacji.

Re: Witam wszystkich początkujących!

Postprzez surja » Wto Lis 24, 2009 7:04 pm

Witam.
Prawie przez miesiąc nie miałam dostępu do internetu bo zmieniliśmy miejsce zamieszkania. Chciałabym sie podzielić naszymi sukcesami i ostatnimi problemami.
Mój ostatni wpis to był jeden z pierwszych dni wysadzania Darusia na nocnik. I co ciekawe w czasie przeprowadzki suuuper nam szło. Był spokojny, skupiony i mielismy super porozumienie. Z każdym dniem szło lepiej. JUz udawało mu sie zrobić kupkę na nocniczek., zawsze coś sie postarał zrobić czy to siusiu czy kubkę. Widziałam jego skupienie i jak ciśnie. Na prawdę super. Więc pomyślałam sobie że trzeba podejść do sprawy profesjonalnie i zrezygnować z pieluch jednorazowych... eh i to był początek końca. Zaczął się irytować tym ciągłym zmianom pieluch na przemian z sadzaniem na nocniku. Mimo iz zakładałam mu tylko spodenki albo rajstopki to i tak sie denerwował przy przebieraniu. Dodatkowo wszedł w okres pełzania i nauki raczkowania i zupełnie go to pochłonęło. Potrafi w ogóle nie sygnalizować że ma kupe czy siku w gaciach. Wkurza sie dopiero kiedy go przebieram. Więc pieluszki jednorazowe wróciły i dziecko całe happy. Dodatkowo jak go sadzam na nocnik to od razu szuka czegoś co moze chwycić i włożyć do busi (włacznie z nocnikiem) ale do sikania nie ma głowy hehe. Mam nadzieję że to przejściowe - głównie ze względu na niego bo ostanio ma odparzona pupkę.
Zdarzyły nam sie też śmieszne sytuacje. Przeczytałam żeby mówić dziecku kiedy sie idzie do toalety i po co. Wiec gdy poczułam potrzebę mówie do synka o moim zamiarze, spoglądamy na siebie porozumiewawczo , on sie uśmiecha dajac znać że wie o co chodzi. Wracam z łazienki a tu - synek cały mokry. Skoro mama poszła siusiu to on też może . hehe
A z ostatnich zdarzeń to lubi sie obsiusiać jak tylko sie odwrócę, lub ide po pieluszkę. Ooo Mama nie widzi można sikać.
Mam prośbę o wskazówki co do pieluszek formowanych i tych getrów. Jakie i gdzie sa najlepsze. Jest taki wybór ale przez internet nie można ich przecież dotknąć i sprawdzić. W normalnych sklepach nie ma getrów dla niemowląt czy nawet dzieci. Nawet myślałam nad uszyciem pół śpiochów bez pupy, ale na razie jakoś zapał odszedł. Nie wiem czy popełniłam jakiś błąd. Nigdy nie naciskałam ani sie nie denerwowałam w tych sprawach.
Proszę o jakąś radę i pozdrawiam Ciepło.
surja

Dołączenie: Sob Paź 24, 2009 11:23 pm

Postprzez Kinga Cherek » Sob Lis 28, 2009 1:16 am

:D cześć surja :D
Super, że tak fajnie się dogadujecie z Darusiem :D
Co do nauki raczkowania - w tym momencie bardzo wiele maluchów robi sobie przerwę w korzystaniu z nocnika. Po protu mają inne rzeczy do roboty, dużo ważniejsze z ich punktu widzenia i wymagające skupienia :D
Takie chwile po prostu trzeba przeczekać. Najważniejsze, żeby starać się podtrzymywać porozumienie z maluchem, niezależnie od tego gdzie w końcu to siusiu wyląduje.

Co do pieluszek formowanych, to polecam kontaktowanie się z Anią z www.ekobaby.pl - wychowuje swoje dzieci bezpieluchowo, więc zna świetnie specyficzne potrzeby pieluchowe dzieci nocnikowanych. Doradzi, co w Waszej sytuacji warto wypróbować. O getry dla dzieci też warto ją zapytać.
Moje maluchy używają getrów dla dorosłych, kupowanych w "zwykłych" sklepach na dziale ze skarpetkami - papuśne udka moich dziewczynek dobrze się czują w miękkich ściągaczach w dorosłym rozmiarze.

Pozdrowionka,
Kinga
P.S. Nauka raczkowania w końcu minie :D Potem będzie nauka chodzenia... Ale ona też minie :D Najważniejsze, aby pozostało porozumienie, bez względu na ilość mokrych portek :D
Kinga Cherek
http://www.bezpieluch.pl: autorka poradnika "Pożegnanie z pieluszkami, czyli jak łatwo i przyjemnie nauczyć dziecko korzystania z toalety"
http://www.chusta.pl
http://www.szkolachustonoszenia.pl
http://www.tetro.pl
Kinga Cherek

Dołączenie: Śro Kwi 30, 2008 9:14 pm

Postprzez syska_y » Pon Sty 04, 2010 6:20 pm

Witam,
my nareszcie rozpoczęliśmy pieluchowanie pieluszkami do prania i robimy podchody do NHN!!!
Zbierałam się do tego już od września, czyli jak mój synek skończył 3 miesiące. Niestety zaczęliśmy w domu chorować na zmianę i nie było warunków, potem szły Święta - również nie najlepszy okres na początki. Niestety efekt jest taki, że Adaś ma już 7 miesięcy a my dopiero zaczynamy :(
Zakupiliśmy zestaw startowy u pani Kingi i na razie na tych sześciu pieluszkach jedziemy, ale wyprane wieczorem, powieszone na grzejniczku schną do rana znakomicie.
Poradnika "Pożegnanie z pieluszkami" jeszcze nie skończyłam czytać, ale nie chce mi się czekać.
Zaczęliśmy w sobotę, ale pierwsze dwa dni to tak tylko próbowałam ile to moje dziecko sika i kiedy. Wysadzałam po jedzeniu i po spaniu (tu mi go trochę szkoda bo siusia prawie natychmiast po przebudzeniu i biedny od razu do pionu na nocnik) i tak jeszcze raz na jakiś czas jak mi się wspomniało. Niestety jak zaczął popołudniu moczyć pieluchę w 5 minut po zrobieniu siusiu do nocniczka to się nam skończył zestaw startowy.
Ale dziś poświęciłam w sumie cały swój czas, w domu nic nie zrobione. I widzę efekty - jest godzina 17, a mieliśmy jedną małą wpadkę w krótkiej przerwie pomiędzy zupką a mleczkiem i jednego mokrego bąka. A reszta wylądowała w nocniku :D.
Dziś reagowałam zaniesiem na nocnik na każde marudzenie Adasia, którego nigdy nie rozumiałam (tzn. nie na mleko, nie na spanie, nie z bólu, nie ze znudzenia, nie z rozpaczy że mama śmie wyjść do kuchni) i zawsze kończyło się to kałużą w nocniczku. I tak sobie myślę czy to marudzenie na siusiu było po prostu, które ja zawsze ignorowałam, czy Adaś siusia jak się mu pieluszkę zdejmie :| :? .
Zobaczymy jak będzie dalej, jak już zabiorę się do tego profesjonalnie bardziej, z jakimiś notatkami, czy cóś...
Na razie zamówiłam jeszcze u pani Ani Nogajskiej w ekobaby.pl kilka kieszonek na próbę (żeby można było nie używać jednorazówek na małe wyjścia, a żeby Adaś nie musiał czuć, że ma mokro, a nikt go nie chce przewinąć) i innych akcesoriów i zobaczymy co będzie dalej.

Chciałam podziękować pani Kindze za chusty.pl i bezpieluch.pl, gdzie po raz pierwszy "usłyszałam" o NHN.

Pozdrowienia dla wszystkich bezpieluchowiczów.
syska_y

Dołączenie: Sob Sie 08, 2009 7:42 pm

Postprzez Kinga Cherek » Śro Sty 06, 2010 12:54 am

:D Witamy w naszym gronie! :D
Formowanki bez otulacza po domu plus kieszonki na wyjścia to świetny system, sprawdza się. Mam nadzieję, że i Wam się spodoba :D
Do formowanek czasem mogą się też przydać np wełniane otulacze (też są bardzo fajne w ekobaby.pl).
:lol: moje NHNowe motto brzmi: Jak nie wiadomo o co chodzi, to znaczy, że chodzi o siku! Widać, że u Was też się to sprawdza :lol:
O NHN zamieściliśmy też trochę informacji w Szkole Chustonoszenia ( http://www.szkolachustonoszenia.pl ) w dziale Inspiracje Dla Rodziców. Może i tam kogoś to zaciekawi?

Miłych chwil nocnikowych dla Adasia życzy
Kinga :D
Kinga Cherek
http://www.bezpieluch.pl: autorka poradnika "Pożegnanie z pieluszkami, czyli jak łatwo i przyjemnie nauczyć dziecko korzystania z toalety"
http://www.chusta.pl
http://www.szkolachustonoszenia.pl
http://www.tetro.pl
Kinga Cherek

Dołączenie: Śro Kwi 30, 2008 9:14 pm

Postprzez scarlet » Czw Sty 28, 2010 7:03 pm

Witam!
Jestem mamą już 11-sto miesięcznego Marcinka. I strasznie żałuję, że wcześniej nie natknęłam się na NHN. Jestem po lekturze książki pani Kingi. Już od miesiąca przymierzamy się do odpieluchowywania. Ostatni tydzień jednak praktycznie na całego. Na razie łapiemy kupki z czego sie mega cieszę, bo zmiana pieluch była fee. Marcinek polubił robienie kaka (kupki) co prawda do umywalki, ale i tak jest dobrze. Kupka idzie zazwyczaj po którymś z porannych posiłków, wiec wtedy jesteśmy w łazience z 10 minut. Jednak jeszcze nie sygnalizuje sam kaka. Natomiast na nocniczku zawsze trochę posiedzi ale bez efektów. Zawsze siusia na stojąco prosto na podłogę (ale dobrze, że w łazience. Na razie zakładam tu tetre i bawełniane majteczki, ale zastanawiam się nad profesjonalnym zestawem, tylko muszę jeszcze poczytać.

Z jednaj strony myślałam o tetrze i otulaczu - czytałam, że tak mamy robią, ale z drugiej strony dobre bylyby pieluchy formowane (np. z zestawu pani Kingi), nie wiem jak z tego wybrnąć. Mój synek wciąż tylko raczkuje jeszcze nie chodzi i sika dosyć często, ale obserwacji z zapiskami jeszcze nie prowadziłam.
prosiłabym o rady

pozdrawiam
scarlet

Dołączenie: Nie Sty 24, 2010 8:57 pm

Postprzez moniska » Pią Lut 05, 2010 7:37 pm

Witam :)
Jestem mamą 9cio miesięcznej Ani. Ostatnio trafiłam na wchowanie bezpieluchowe i jestem tym bardzo zaintrygowana. Jednak mam kilka wątpliwości. Mam nadzieję, że znajdę tu odpowiedzi na moje pytania :)
Otóż znajduję dwa największe problemy, poza oczywiście nauczeniem się "mowy" córci. Pierwszy - często z mężem podróżujemy samochodem i zastanawiam się jak radzić sobie w podróży bez robienia przerw na siusiu, a także zastanawiam się czy rozwiązaniem w takiej sytuacji - wyjątkowej - może być jednorazowa pielucha?
Problem drugi, to nie ukrywam, garderoba... Dziewięć miesięcy to dość długi okres czasu i ubranek typu body, pajace itp. mamy sporo, nie wyobrażam sobie zmieniać większej jej części. Zastanawiam się czy macie jakąś podpowiedź... Wiadomo, koszulki, bluzeczki, nawet spodenki dresowe, z tego co wyczytałam, mogą pozostać, jednak zawsze podobała mi się wizja dziecka ubranego w body - mam tu na myśli brak gołych plecków, nawet podczas zabawy ;)
Pozostałe trudności... No cóż, pewnie wystarczy chcieć i może się udać :)
Ach! Przypomina mi się jeszcze jedna rzecz z okresu noworodkowego córci. Kupka. ZAWSZE w trakcie karmienia! Planujemy kolejne dziecko, więc rozwiązanie problemów u takich maluchów też mnie interesuje :)
Zdaję sobie sprawę, że w książce znajdę odpowiedzi na wiele pytań, jednak nawet po przeczytaniu dostępnej wersji on-line (5ciu kroków) pozostaje u mnie jakiś mały niedosyt... Ale cóż - umysł ścisły tak ma! Jak nie przetestuję, to nie będę przekonana do końca. Na tym etapie jest to dla mnie piękna perspektywa :) :) :)
Podobnie jak poprzedniczki poproszę o podpowiedź o zestaw na początek. Nie ukrywam, że zakup startera niezbyt jest dla mnie osobiście możliwy. Dodam, że córcia na szczęście kupkę robi raz dziennie, sporadycznie coś częściej się zdarza. Jednak siku... No jest nieodgadnione :)
A, i jeszcze jedno. Czy na prawdę konieczne jest zrezygnowanie całkowite z jednorazówek w początkowych dniach? Skoro rano częściej dzieci siusiają, to czy rano mogę sobie "odpuścić"? Czy jednak zaczynając trzeba iść na całego - całkowicie się temu poświęcić?
Dodam na koniec, że Ania raczkuje i staje na nóżkach, więc zastanawiam się jak tu sprawa będzie wygladać z tym siusianiem...
Ach... Wywód mi się udał :) :) :) Czekam z utęskieniem na odpowiedź-podpowiedź.
Pozdrawiam wszystkie Mamy Bezpieluchowe i już zazdroszczę, że macie to już za sobą ;) ;) ;) hihi
moniska

Dołączenie: Pią Lut 05, 2010 6:23 pm

Postprzez młodamama » Nie Lut 07, 2010 1:31 pm

witam i ja :)
potrzebuję trochę wsparcia, jakiejś rady...
Kuba ma już 4 miesiące. Książkę kupiłam już przed jego urodzeniem i powiem szczerze, że już ze dwa razy przymierzałam się do NHN ale tak na całego to dopiero od paru dni. Wcześniej łapaliśmy ranną kupę na przewijak (miseczka odpada - mój synek tak się wygina, że zawsze ląduje z pupą poza miseczką) i zawsze po zmianie pieluszki zachęcałam go do siusiania. Po powrocie ze spaceru, przed spacerem, po jedzeniu, po spaniu itp. No i mam wrażenie, że Kubuś potrafi już siusiać na zawołanie. Tylko że nigdy nam się jeszcze nie udało gdzieś indziej niż na przewijaku :( Jak zaczyna kupę na przewijaku i przechodzimy do łazienki na toaletę to wszystko go interesuje tylko nie robienie kupy/siku. A jak wracamy żeby się przebrać na przewijaku, to Kuba kończy siku/kupę albo załatwia się już niestety w pieluszce (nawet do pół godziny po akcji). Jeśli chodzi o obserwowanie synka przed siku, kiedy go nie zachęcam tylko patrzę kiedy sam ma na to ochotę, to porażka. Kubuś bardzo lubi machać nóżkami - potrafi nimi machać, machać, przestaje na pół sekundy, i znowu macha. No i oczywiście jak przestaje na pół sekundy to robi siusiu. Niemożliwe, żeby zdążyć go odsiusiać. W ten sposób wczoraj jak go mocno rano obserwowałam, to potrafił w przerwie między jednym przebraniem a drugim (minęło 20 minut) zrobić siusiu a ja zupełnie nie wiedziałam kiedy :( Od czasu do czasu ma jakby dreszcze chwilkę przed siusianiem ale zdecydowanie dzieje się to nieregularnie i zbyt rzadko, żeby traktować to jak regułę.
Więc czuję się okropnie - jak wyrodna matka, która nie potrafi zaobserwować, kiedy jej dziecko robi siusiu. Dodam, że używamy pieluszek formowanych - trochę tych od Pani Kingi, trochę ImseVimse razem z otulaczem. Zdarza się, jak nie zdążą wyschnąć, że sięgamy po jednorazówki (rzadko).
Co robię źle?
Pozdrawiam
Aleksandra
młodamama

Dołączenie: Pią Cze 12, 2009 2:33 pm

Postprzez scarlet » Czw Lut 11, 2010 5:21 pm

witam!
My w końcu zdecydowaliśmy się na otulacze BumGenius i do tego albo bawełniana pieluszka, albo tetra czy flanela, a na spacery z mikrofibry, żeby nie czul mokro. Kupkę już zazwyczaj łapiemy a siusiu ciężko... ale już pokazuje częściej, że nasiusiał. Ubieram go w koszulkę z długim rękawem i na to bluza, a na nogi getry i skarpetki - nie marznie.
Piorę co trzy dni, bo jednak jeszcze sporo tych pieluch się zbiera, ale jestem szczęśliwa, że jednorazówki poszły w odstawkę - no prawie, bo na noc zakładamy jednak.
scarlet

Dołączenie: Nie Sty 24, 2010 8:57 pm

Postprzez agunian » Wto Mar 30, 2010 8:01 pm

Witam!
Jestem mamą 2 letniej Lilianny i 5 miesięcznej Alinki. Od jakiegoś czasu używamy pieluch wielorazowych i do tego stosujemy elementy NHN u młodszej pociechy. Udało się kila razy złapać siusiu i powiem szczerze, że łatwiej mi idzie niż z kupką. I muszę to napisać! To nie tylko wciąga, ale daje niesamowitą radość mi i córeczce. Starsza niestety ciągle na jednorazówkach jedzie, ale i z nią się w końcu dogadam mam nadzieję.
I powtarzam sobie każdego dnia... uda się uda...
Pozdrawiam wszystkie Mamy i ich pociechy.
agunian

Dołączenie: Śro Lut 17, 2010 1:29 pm

Postprzez agata22 » Śro Lip 21, 2010 11:08 am

Witam;)

Za około 2 tygodnie zagości u nas mała dziewczynka. Idea NHN bardzo mnie wciągnęła i nawet zaopatrzyłam się w pieluchy (mam zestaw startowy, trochę flaneli, trochę formowanych i trochę zwykłych tetrowych ze sklepu)u pani Kingi. Ale im więcej o tym czytam to jestem coraz bardziej przerażona- jak ja sobie z tym poradzę. Tym bardziej, że od połowy września będę wychodzić z domu na około 3-4 godziny i nie wiem jeszcze co z małą w tym czasie będzie (czy będzie ze mną, czy z jakąś opiekunką). I w ogóle kiedy zacząć??? Chciałabym zacząć od początku, póki mam dużo zapału do działania. Aha, i czy otulacz wełniany i kocyk wełniany mam też wyprać przed pierwszym użyciem? Pewnie wydaje wam się trochę śmieszna, ale ja na prawdę czuję się głupia. Ale chyba nie zniosłabym myśli, że moje dziecko chodzi w pampersach, kiedy wiem, że jest sposób, żeby nie chodziło w tym.
Proszę o rady.

Pozdrawiam
Agata
agata22

Dołączenie: Śro Lip 21, 2010 10:32 am

Poprzednia

Powróć do Naturalna Higiena Niemowląt dla początkujących

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość